Intervju med P-O Sännås i Sydsvenskan 8 oktober 2012

ÅKTUR MED REBELLPIONJÄRER


Per-Olof Sännås har gjort uppmärksammade böcker om skinheads, graffitimålare, Black Army och Hells Angels. Nu har turen kommit till ”Raggarna”.

Jämfört med Hells Angels känns de som barn på söndagsskoleutflykt. Men eftersom Per-Olof Sännås kan den svåra konsten att lyssna och vänta ut rätt ögonblick skulle han säkert kunna göra en spännande skildring av pensionärsbingo i Eslöv. Han är pressfotograf – en av Stockholmsnattens vassaste – men det är texten som berättar hans historia om människorna som inte vill leva det vanliga Svenssonlivet.

Vi bjuds in till en oförglömlig åktur i baksätet på en riktig ”amerikanare” och medan vi glider Kungsgatan ner får vi veta hur det började för mer än ett halvsekel sedan och hur det är i dag. Enda hotet mot ”folkhemmets första rebeller” är priset på gamla raggarbilar. En med stora fenor och en massa krom kan kosta en halv miljon, mycket för en vanlig knegare, som de flesta raggare är, men ett måste för alla med ragg i blodet, brylkräm i håret och Elvis i lurarna.

Per Lindström

Tillbaka