Intervju med P-O Sännås i Stockholm Direkt 10 oktober 2015

LEGENDEN BAKOM LINSEN


Som pressfotograf är han ikonisk och känd för att alltid vara först på plats. Per-Olof Sännås har plåtat i Stockholm sedan 70-talet, och har gjort böcker om både Hells Angels, Black Army och graffitikonstnärer. Nu ställer han ut på KGB på Folkungagatan, och bjuder Stockholm Direkt på anekdoter från sin karriär.


Black Army skanderar "P-O! P-O!"

"Det hade varit derby mot Djurgården. Efter matchen blev det bråk mellan huligangängen inne i stan. Jag hade ju jobbat med boken om Black Army och visste lite om var de brukade hålla till, men den här gången hörde jag på polisradion att det var vid Nora Bantorget. Så jag dök upp där och började fota när polisen hade tryckt upp ett trettiotal Black Army-medlemmar mot en vägg. Och så fick de syn på mig och började skandera, som de gör på matcherna: "P-O! P-O! P-O!". Polisen undrade lite vad det var som pågick."

Knockad av skinheads

"Det var ju det värsta gänget i stan då, som alla var rädda för. Det var väl inte så smart hur jag gick till väga, men det är ju inte så att det finns nåt nummer att ringa för att boka en träff. Så jag gick till helikopterplattan i Gamla stan, där jag hade hört att de höll till. Det var en fredagkväll och alla var fulla och det hade varit bråk med nåt annat gäng. Jag försökte prata lite med dem, men det gick ju inte alls bra. Jag fick en knytnäve i ansiktet och gick därifrån. Men jag ville försöka igen och gick dit veckan efter, dagtid när de var nyktrare. Då gick det lättare att prata. Jag tog några bilder som de gillade, och sen fick jag vara med som en fluga på väggen." P-O Sännås första bok Skinheads släpptes 1988.

Ibland blir det inga bilder

- Det hade varit skottlossning i Fruängen. En man hade blivit skjuten. När jag kom dit så var det väldigt få poliser på plats och bara en ambulans. Det var lite stressad stämning. Då ber en ambulanskille mig komma över och hjälpa till. "Håll i den här", sa han och gav mig en droppflaska. Och så fick jag gå bredvid båren och bära droppflaskan medan de bar in den skottskadade mannen i ambulansen. Ibland blir det inga bilder. Men mannen överlevde.

P-O Sännås
Ålder: 64 år
Bor: Drottninggatan
Yrke: Frilansfotograf
Aktuell med: För första gången ställs bilder från P-O Sännås alla böcker ut på Galleri KGB på Folkungagatan.

Tillbaka