Recension i Gnagaren (Black Armys Medlemstidning) Nr 2-3 1998

BOKEN OM BLACK ARMY

Många var vi som väntade, och väntade, efter P-O:s fotobok om Black Army. Och ärligt talat så var det nog en del som var tveksamma till om den någonsin skulle komma. Men nu är den här. Och vilken bok sen då!

De 160 sidorna innehåller Over 200 bilder fördelade på 10 stycken olika kapitel. Boken bygger på samtal med folk i klacken, poliser och andra personer som förekommer kring Black Army. Du får läsa om hur Larry åkte längdskidor till en meningslös inomhusmatch i Strängnäs, hur Roger Nilsson kom på namnet Black Army på ett kallt hotellrum i London nyårshelgen 1976-77 och vilken funktion damtoaletterna fyllde under de gamla glada dagarna på Hovet.

"Palle berättar om Gasten som är vaktmästare på en bank i Stockholms City. Gasten hade åkt till Växjö för att se AIK möta Öster. När AIK sköt mål blev Gasten så glad att han slet av sig kläderna och sprang in på planen. Pressfotografernas motorkameror smattrade och nästa dag blev Gasten inkallad till chefen. Framför sig på det stora mahognyskrivbordet hade bankdirektören vecklat ut en av kvällstidningarna. På en bild syntes bankens vaktmästare spritt språngande naken.

- Är det här du, undrade chefen bistert. Gasten tittade både länge och noggrant på bilden, och ur olika vinklar innan han fällde det i Black Army-kretsar ofta citerade orden: - Förmodligen är det inte jag!"

Stycket ovan är ett typiskt exempel ur boken.

Folk berättar om roliga episoder i klackens historia, egna minnen, men också hur Black Army har påverkat deras sociala liv. Folk har blivit arbetslösa på grund av sin fanatism, hur relationer har spruckit och hur man kommit på kant med rättvisan.

I boken kan du läsa om hur det började, varför Black Army (än idag) är en fristående förening, hur man åkte på den första bortamatchen, folk berättar hur de för första gången kom i kontakt med AIK och Black Army och hur detta sedan utvecklades till evig trohet. Läs om våldet, hur det påverkar och varför man gör något som bevisligen skadar klubben man säger sig älska. Men också om tjejerna, de olika grupperingarna i klacken, resorna, polisens arbete, sångerna och framtiden.

Boken, som heter kort och gott Black Army, är över all förväntan. Fotografen P-O Sännås har lagt ner över fyra års arbete, och det märks. Boken är ett mästerverk och ett måste för varje medlem i Black Army att ha i bokhyllan bredvid AlK: s 100-års bok.

Tänk dig vilka stunder du kommer att ha med barnbarnen i knät som farfar, bläddrande i boken. Du kommer att vara kung, då som nu!

Tillbaka