Recension i Resumé 11 september 2003
RRRRR = ruskigt bra RRRR = riktigt bra RRR = rätt RR = rälig R = råttgift

HELLS ANGELS

Per-Olof Sännås

RRRR

Frilansande polispaparazzin Per-Olof Sännås har aldrig hukat för att ta rygg på polisens blåljus eller samhällets skuggsida. Som fotograf har han fyllt tidningarna med minut-operativa nyhetsbilder under decennier. Även som författare har han valt ämnen som ligger på livets skuggsida (tidigare om bland annat Black Army och Skinheads). Nu handlar det om Hells Angels.

Under fem år följde han motorcykelklubben som först var ett udda gäng med eget ryggmärke i Lugnets industriområde. I dag är de fullvärdiga medlemmar i världens mest beryktade mc-klubb.

PO Sännås har varit näsvist närgången med sitt objektiv och skildrar allt från tungt beväpnade polisrazzior till helvetesänglarnas familjeliv. Bilderna är uteslutande av fly-on-the-wall-karaktär och ibland tror man verkligen att Sännås har kunnat gömma sig som en fluga.

Bilderna är strålande, målande och dryper av outlaw-kultur och Harley-Davidson. Texten mellan bilderna känns ganska torr - informativ, redovisande och helt utan den fly-on-the-wall-känsla som bilderna förmedlar.

Men eftersom det trots allt är ett fotoreportage - och inte ett kapitel ur Nationalencyklopedin - så är den väl värd sina fyra "R".

Tillbaka